Hoe reinig en olie je een K&N Luchtfilter?

Om je K&N luchtfilter in goede staat te houden en te zorgen dat deze goed filtert en goed zijn lucht doorlaat is het belangrijk dat je het luchtfilter ééns in het jaar schoonmaakt en opnieuw in de olie zet. Op deze pagina gaan we uitleggen hoe je te werk moet gaan. Tevens zullen we een video paatsen met uitleg over het onderhoud. (Deze video is in het engels).

Stap 1:

Reiniger aanbrengen

Pak de spuitbus met de reiniger erbij en spuit het luchtfilter aan beide kanten goed in. Laat de reiniger 10 minuten zijn werk doen. (Zorg er wel voor dat het niet langer erop blijft zitten zodat de reiniger opdroogt)

Filter reinigen  Filter reinigen  Filter reinigen

Stap 2:

Luchtfilter afspoelen

Spoel het luchtfilter af (het liefst met een tuinslang) met koud water op lage druk. Zorg er hierbij voor dat je van binnen naar buiten spuit zodat je het vuil eruit spuit en niet erin. Spuit net zolang totdat je geen reiniger meer ziet en het vuil is verdwenen. Bij erg hardnekkig vuil kan het zijn dat je stap 1 en stap 2 nog eens moet herhalen.

Filter afspoelen  Filter afspoelen  Filter afspoelen

Stap 3:

Luchtfilter laten drogen

Na het spoelen schud je voorzichtig met het luchtfilter om het meeste water kwijt te raken. Laat hierna het luchtfilter drogen (niet in de zon) door hem op een droge plek weg te leggen. Laat het luchtfilter alleen natuurlijk drogen en ga niet met bijvoorbeeld een föhn aan de slag.

Stap 4:

Olie aanbrengen

Neem het flesje olie en breng de olie aan op het luchtfilter. Zorg ervoor dat je ongeveer 8 centimeter afstand houdt tussen het luchtfilter en het spuitmondje. Zorg ervoor dat je elke rib van het luchtfilter meeneemt. Laat het luchtfilter nu 20 minuten drogen en controleer daarna of het luchtfilter gelijkmatig gekleurd is. Je kunt op dit moment de plekken die niet helemaal goed gepakt hebben opnieuw inspuiten totdat het luchtfilter overal dezelfde kleur heeft. Laat het luchtfilter nu drogen en hij is weer klaar voor gebruik.

Olie aanbrengen  Olie aanbrengen  Olie aanbrengen

Let op! Bovenstaande handleiding is alleen voor K&N luchtfilters. Doe dit niet bij katoenen luchtfilters.